R&M 1 februari 2016
In vergelijking met andere dieren is de maaginhoud van een paard zeer klein. Dit komt omdat de functie van de maag bij een paard anders is dan bij de meeste andere dieren. In tegenstelling tot andere dieren gebruikt het paard de maag niet als opslagplaats. Het spijsverteringssysteem van een paard is ingesteld op veel bewegen en de hele dag kleine beetjes eten, net als de maag. De paardenmaag is een soort doorgeefluik van maag naar de darmen en is constant in beweging. Om problemen te voorkomen is het dus heel erg belangrijk dat een paard de hele dag door kan eten.
Waar mensen alleen maagzuur produceren als ze eten, wordt bij paarden 24 uur per dag maagzuur aangemaakt. Dit is ongeacht of en wanneer ze eten krijgen. Als er te veel maagzuur in de maag aanwezig is, kan het maagslijmvlies beschadigd raken. Er ontstaat dan een wond in de maagwand. Die wond is de maagzweer. Als er niets verandert aan het teveel aan maagzuur, zal de wond slecht genezen en misschien zelf groter en dieper worden.
Daarnaast is speeksel een hele belangrijke factor. Een paard in de natuur produceert wel veertig tot zestig liter speeksel per dag! Speeksel en voedsel neutraliseren het maagzuur. De aanmaak van speeksel wordt gestimuleerd terwijl het paard kauwt. Het meeste speeksel wordt aangemaakt door te kauwen op ruwvoer. Als een paard niet genoeg (ruw)voer tot zijn beschikking heeft, komt er te veel maagzuur in de maag en wordt het zuur niet genoeg geneutraliseerd door speeksel. Hierdoor kan de maag van een paard ernstig beschadigd raken.
Symptomen van een maagzweer zijn onder andere verminderde eetlust, gewichtsverlies, veel gapen, een slechte vacht, tandenknarsen of koliekverschijnselen. Toch is het heel moeilijk om zonder maagscopie te bepalen of je paard een maagzweer heeft. Voor een maagscopie kun je bij je dierenarts terecht. De behandeling van maagzweren bestaat meestal uit het toedienen van medicijnen, aanpassing van de voeding en vermindering van stress.
Om maagzweren te voorkomen is het erg belangrijk om de leefomstandigheden en de voeding van je paard zoveel mogelijk aan te passen aan de natuurlijke behoeften. Dit kun je op de volgende manier doen.
Zorg dat je paard een ruime hoeveelheid ruwvoer tot zijn beschikking heeft en dat er altijd wel iets te knabbelen is. Dit kunnen wilgentakken zijn, of een laagje stro in de voerbak. Doordat je paard flink moet kauwen wordt er speeksel aangemaakt, wat het maagzuur neutraliseert.
Geef meerdere keren per dag kleine hoeveelheden krachtvoer. Het beste is om zo weinig mogelijk krachtvoer te geven, natuurlijk wel met een hoge concentratie voedingsstoffen.
Laat je paard maximaal een paar uur zonder eten staan. In een lege maag kunnen namelijk snel maagzweren ontstaan.
Ook stress wordt vaak gelinkt aan maagzweren. Probeer stress bij je paard zoveel mogelijk te voorkomen.
Let op met beweging op een lege maag. Uit onderzoek is gebleken dat elke gang sneller dan stap ervoor zorgt dat de buikspieren zich aanspannen, waardoor zuren in de maag omhoog komen.
Bron: The Horse en Natuurlijk paarden.nl
Ruiteren & Mennen zoekt overnamekandidaten
Lees meer >
Symposium Paardenwelzijn 'De paarden spreken, luister naar ze'
Lees meer >
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >