R&M 8 mei 2016
De gewone esdoorn is gevaarlijk voor paarden. In de veldesdoorn en de Noorse esdoorn zitten daarentegen geen giftige stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht en RIKILT Wageningen UR.
Beide instituten onderzochten de sterfte van paarden ten gevolge van Atypische myopathie. Deze ernstige spieraandoening kan optreden na het eten van esdoornbladeren, -zaden en/of -spruiten waarin de giftige stof hypoglycine A zit. Er werden honderden monsters van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), de veldesdoorn of Spaanse aak (Acer campestre) en de Noorse esdoorn (Acer platanoides) nagekeken op de aanwezigheid van deze stof.
Het lijkt er op dat de veldesdoorn en de Noorse esdoorn zonder bezwaar rondom een weide of paddock kunnen staan, aldus de onderzoekers. Dat kan niet worden gezegd van de gewone esdoorn, hoewel de aanwezigheid van deze boom niet in elke weide tot dodelijke slachtoffers leidt. ''Er zijn namelijk vele duizenden weides met gewone esdoorns eromheen waar de paarden niet ziek worden. Ook de hoogte van de concentratie hypoglycine A bleek niet veel te zeggen over het ziek worden van paarden. Er spelen dus mogelijk nog meer factoren een rol bij het ontstaan van de aandoening.''
Paarden die wel atypische myopathie ontwikkelen hebben weinig overlevingskans. Het percentage dieren dat sterft door atypische myopathie is tegenwoordig zo'n 70%. De onderzoekers adviseren om paarden, die volledig weidegang krijgen in een wei waar gewone esdoorns omheen staan, in het najaar altijd ruim voldoende goede kwaliteit ruwvoer bij te voeren (op een droge plek neerleggen) en een schuilmogelijkheid te bieden. Verder kan men de weide blad- en zadenvrij maken door bijvoorbeeld de wei te verkleinen met schrikdraad om zo de afstand tot de bomen groter te maken.
Zo nodig kan men, bijvoorbeeld met een bladblazer, bladeren en zaden verwijderen. Bij een storm is het ook verstandig de paarden binnen te houden of binnen te zetten tot de afgewaaide takken, bladeren en de zaden zijn verwijderd. Met het oog op het welzijn van de paarden is het natuurlijk beter om tijd en energie stoppen in het bladvrij houden van de wei in plaats van de paarden langdurig op stal te houden.
Bron: UvU
Ruiteren & Mennen zoekt overnamekandidaten
Lees meer >
Symposium Paardenwelzijn 'De paarden spreken, luister naar ze'
Lees meer >
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >