R&M 10 februari 2017
Als besloten wordt de tauros te handhaven in Nederlandse natuurgebieden groter dan honderd hectare, dan zal er een draad gespannen moeten worden over de grens met België.
Dat stelt Nol Goossens, natuurbeheerder van Natuurpunt in Bocholt. Natuurpunt heeft besloten het contract met de Stichting Ark voor het laten grazen van taurossen in hun natuurgebieden niet te verlengen. Dat contract met een looptijd van twee jaar liep in januari dit jaar af.
Onveilig
Feitelijk zijn de taurossen slechts vier a vijf maanden ingezet in de Belgische natuurgebieden rond Bocholt. De voormalige burgemeester van Bocholt, Jos Claessens, hield de komst van de taurossen in april 2015 tegen vanwege een aantal onveilige situaties met deze oerrunderen in de regio Weert. Toen de taurossen uiteindelijk wel kwamen, werd wandelaars verboden in de gebieden te komen waar deze runderen vertoefden.
Galloway-runderen
“Ik dacht dat de we wel zouden wennen aan de taurossen, maar dat bleek niet het geval”, zegt Goossens. “Daarom hebben we besloten het advies van de gemeente te volgen en het contract met Ark Natuurontwikkeling niet verlengd. We zijn nu met Ark in overleg over alternatieven. Galloway-runderen bijvoorbeeld. Die dieren zijn ook groot, maar ze zijn tevens defensief ingesteld. Ze zullen eerder wegrennen als aanvallen als ze zich bedreigd voelen.”
Draad bij grens
Om te voorkomen dat taurossen de grens over zouden lopen vanuit grensoverschrijdende natuurgebieden, moet er volgens Goossens een draad geplaatst worden op de grens. De afzetting hoeft echter niet zo lang te zijn, omdat een groot deel van de grens gevormd wordt door een beek.
Bron;De Limburger
Ruiteren & Mennen zoekt overnamekandidaten
Lees meer >
Symposium Paardenwelzijn 'De paarden spreken, luister naar ze'
Lees meer >
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >