TopoGPS Prubo Nieuws R&M Hestabv Paardenevenementen.nl Vermeeren Multiclips NVVR

Argentijns onderzoek toont aan dat het dodelijke virus (EIA) niet altijd traceerbaar in bloed.


20-10-2017  R&M-NIEUWSARTIKEL MOERASKOORTS 


R&M 20 oktober 2017

Onderzoekers ontdekken "stille infectie" van Moeraskoorts.

De verspreiding van de fatale virusziekte EIA kan veel groter zijn dan de conventionele studies  suggereren. Onderzoekers hebben een stille vorm ontdekt die niet in bloedonderzoeken voorkomt. EIA kan niet altijd in het bloed van geïnfecteerde paarden worden gedetecteerd.

De diagnose EIA is iets waar iedere paardeneigenaar bevreesd voor is. Een paard dat het virus draagt, moet geëuthanaseerd worden, zelfs wanneer het niet ziek is en geen symptomen vertoont. De reden voor deze drastische maatregel  is dat EIA niet te genezen is. Positief geteste paarden blijven een levenslange drager en vormen daarmee een potentieel gevaar voor alle andere paarden.

De diagnose wordt gesteld naar aanleiding van bloedmonsters. 
Studies tonen nu aan dat deze tests echter minder betrouwbaar zijn dan eerder gedacht werd.

Een team van Argentijnse onderzoekers heeft aangetoond het sommige paarden reeds 2 jaar met het virus zijn geïnfecteerd zonder positief te testen bij het bloedonderzoek. Bij het onderzoek werden 59 paarden getest. Hiervan bleken 26 paarden, die volgens de bloedtest gezond waren het virus toch te dragen.

Een grote verrassing was dat EIA-infectie ook kan worden opgespoord via een moleculaire biologische detectiemethode, die het DNA of RNA van het pathogeen direct aangeeft.

"Aanvankelijk waren we op zoek naar een verklaring waarom sommige paarden niet besmet zijn met het EIA-virus, ook al leven ze samen met seropositieve dieren. Ons onderzoek heeft aangetoond dat ze wel geïnfecteerd zijn, maar in een stille vorm, " aldus Adriana Soutullo van het laboratorium voor agrarische diagnostiek en onderzoek in Santa Fe.

Ondanks de nieuwe bevindingen beschouwt Suotullo de gebruikelijk conventionele methode als veilig.  Als belangrijkste preventieve maatregel tegen besmetting met EIA, pleit zij wel voor het naleven van hygiënisch normen. Bijvoorbeeld, een nieuwe injectie naald voor elk individueel paard tijdens vaccinaties.


Bron: http://www.pferderevue.at

EERDER VERSCHENEN ARTIKELEN OVER DIT ONDERWERP:

4 juni 2017  UPDATE MOERASKOORTS IN NEDERLAND

De NVWA heeft bekend gemaakt dat er een geval van EIA is geconstateerd in Vreeland in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht. 
Het getroffen paard is geëuthanaseerd. 

Alle paarden op het bedrijf worden getest en voor drie maanden in quarantaine gehouden. 


Meer info is te vinden op onder deze link naar de NVWA: 
https://www.nvwa.nl/documenten/communicatie/diversen/archief/2017m/veel-gestelde-vragen-over-equine-infectieuze-anemie-eia



29 Juni.  UPDATE R&M-NIEUWSARTIKEL MOERASKOORTS 

 

Op 28 juni is in de Duitse deelstaat Sleeswijk Holstein In kanton Hamburg, bij 2 paarden moeraskoorts vastgesteld. De dieren zijn gedood en er geldt een vervoersverbod van 1 kilometer rondom het getroggen bedrijf voor de duur van 3 maanden. Een mogelijk derde geval wordt momenteel nog nader onderzocht.

Bron en meer info: http://www.hamburg.de/tierschutz-tiergesundheit/9036082/pferde-erkrankung-eia/ 



Bericht van 23 en 25 juni 2017 over recente gevallen van moeraskoorts (EIA):

Extra waakzaamheid is geboden daar de uitbraak van het virus slechts op enkele tientallen kilometers van de grens ligt in Bad Bentheim. Op 9 juni is in Dusseldorf en Verden bij 2 paarden het virus aangetroffen. Rondom de getroffen paardenbedrijven is een vervoersverbod van 1 km ingesteld voor de duur van 3 maanden.

Equine infectieuze anemie (EIA) is een virale infectieziekte die bloedarmoede veroorzaakt en gepaard gaat met terugkerende koortsperioden. De ziekte is ook wel bekend onder de naam moeraskoorts en komt voor bij paarden, muilezels en ezels.   
Het virus wordt door bloedzuigende insecten verspreid. Bij drachtige dieren kan ook de foetus geïnfecteerd raken.  Het equine infectieuze anemie-virus (EIAV) is een lentivirus, behorende tot dezelfde familie als het zwoegerziekte virus bij schapen en het HIV virus bij de mens.

Equine infectieuze anemie (EIA), ook wel moeraskoorts genoemd, is een virusziekte bij paarden en ezels. Het is geen zoönose; mensen kunnen de ziekte niet krijgen of overbrengen.

Het virus wordt uitgescheiden via ontlasting, bloed en sperma van paardachtigen en overgebracht door muggen, vliegen en dazen. Dat gebeurt vooral in lente, zomer en herfst en vooral in laaggelegen, moerasachtige gebieden. Tegen erg warme, droge omstandigheden is het virus niet goed bestand.

Moeraskoorts leidt tot ernstige bloedarmoede. De ziekte kan acuut of chronisch verlopen. Bij de acute vorm kan het paard verschijnselen tonen als koorts, lusteloosheid, spierzwakte, rillingen, aantasting van ogen en slijmvliezen, bloedingen, koliek, bloederige mest, verhoogde en onregelmatige hartslag, oedeemvorming in het onderlichaam. Het zieke dier blijft vaak wel normaal eten, maar ook het weigeren van eten komt voor. Plotselinge sterfte is niet ongewoon. Bij de chronische vorm van moeraskoorts vermagert het paard en is het snel vermoeid en koortsig na inspanning.

Besmette dieren blijven levenslang drager van het virus. Er zijn veel dragers die zelf helemaal geen ziekteverschijnselen vertonen. Het virus is ook in die gevallen aan te tonen met een bloedtest. Daarom worden na de diagnose EIA bij een ziek paard alle paarden die de afgelopen twee maanden in de buurt van dat zieke paard zijn geweest, enkele keren getest op aanwezigheid van het virus in hun bloed. Gedurende twee maanden worden zij zelf ook in quarantaine gehouden.

Aangetoond besmette dieren worden altijd afgemaakt om verdere verspreiding te voorkomen. Behandeling of virusvrij maken van zieke of besmette dieren is niet mogelijk.

De ziekte heeft zijn oorsprong in de moerasgebieden van Midden en Zuid-Amerika, Canada, Zuid Afrika en Australië. Moeraskoorts duikt in Europa met enige regelmaat op. De afgelopen jaren zijn er uitbraken geweest in Ierland, Italië, Belgie en Duitsland. In Roemenië is de ziekte endemisch. Er gelden sinds de zomer van 2010 Europese maatregelen die het verslepen van EIA moeten voorkomen. Bij export vanuit Roemenie moeten paarden worden getest.

EIA is een aangifteplichtige dierziekte.

Wanneer een paard eenmaal is geïnfecteerd met EIAV, blijft het bloed levenslang infectieus. Nederland is officieel nog vrij van dit virus

Er bestaat geen vaccin of adequate behandeling voor de ziekte. Het is vaak moeilijk om EIA van andere met koorts gepaard gaande ziekten te onderscheiden.

Meer info :
Bad Bentheim :
http://blixxm.de/ansteckende-blutarmut-bei-pferd-in-bentheim-nachgewiesen/

Verden            : 
https://www.kreiszeitung.de/lokales/verden/langwedel-ort120521/infektioese-blutarmut-pferden-hagen-grinden-8389847.html

Dusseldorf       : 
http://www.wz.de/home/panorama/pferde-virus-in-duesseldorf-sperrzone-fuer-reiter-gilt-fuer-monate-1.2459670

Overige geraadpleegde bronnen ten aanzien van beschrijving ziektebeeld: 
http://www.wur.nl 
www.levendehave.nl




Nieuws

Alle nieuwsitems

Ruiteren & Mennen zoekt overnamekandidaten
Lees meer >

Symposium Paardenwelzijn 'De paarden spreken, luister naar ze'
Lees meer >

Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter




Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa