R&M 2 november 2018
Met de komende warme dagen in het vooruitzicht kun je hem en haar ook nu nog tegenkomen.
De paardenbijter is een vrij kleine echte libel uit de familie van de glazenmakers. De paardenbijter verschijnt pas laat in het seizoen. Van begin juli tot in november vliegt hij vooral actief in de middag en op warme avonden zelfs tot diep in de schemering.
De paardenbijter bijt geen paarden, maar jaagt op insecten die zich dicht bij het lijf van dieren of mensen ophouden, waardoor het lijkt of hij ze bijt. Als paarden, koeien en andere dieren onder de vliegen zitten, wil een paardenbijter ze daar wel van af helpen.
Paardenbijters zitten regelmatig langs bosrandjes en op andere beschutte warme plekken. Daar jagen ze op vliegen, muggen en andere insecten. Vooral ’s avonds zijn groepjes jagende paardenbijters te zien, op enige meters hoogte heen en weer vliegend langs de bomen, tot ver weg van het water. Mannetjes vertonen territoriaal gedrag langs de waterkant, maar zijn minder agressief dan andere glazenmakers. Bij het mannetje zijn de vlekken op het lijf blauw; bij het vrouwtje groengeel. De lichaamslengte van volwassen dieren ligt rond de 6,3 cm.
In Nederland plant de paardenbijter zich voort in allerlei typen stilstaand water, waaronder kleine en middelgrote plassen, poelen, tuinvijvers en sloten. Eitjes worden door het vrouwtje afgezet in allerlei levende en dode plantendelen. Het aantal waarnemingen ervan is gering. Daarom wordt aangenomen dat vooral in de nazomer veel paardenbijters vanuit Midden-Europa hier arriveren.
Omdat het best lastig is om de verschillen bij glazenmakers te herkennen is de gratis herkenningskaart (Glazenmakers herkennen) van de Vlinderstichting een handig hulpje.
Bron: NatuurNetNieuws, uitgave van platform GROEN!natuurlijk:www.groen-
Ruiteren & Mennen zoekt overnamekandidaten
Lees meer >
Symposium Paardenwelzijn 'De paarden spreken, luister naar ze'
Lees meer >
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >