Het ziet er niet goed uit voor wat betreft de toegankelijkheid van Herperduin. De nieuwe bosomvorming in Herperduin, onderdeel van de Maashorst, is voor de gemiddelde wandelaar al niet prettig, maar voor ruiters, menners, mtb-ers en fietsers wordt de toegankelijkheid echter nog veel meer beperkt. Bomen worden omvergeduwd over de paden om ze daar gewoon te laten liggen. Het creëren van open plekken in het bos is goed voor de biodiversiteit. Echter dat dat perse moet gebeuren bij wegen en paden waardoor toegankelijkheid verdwijnt vinden wij vreemd en is ons een doorn in het oog.
Ruiter-en menroutes Herperduin: Wij maken ons ernstig zorgen over de toegankelijkheid in dit gebied. Eninge jaren geleden ontstond grote commotie omdat bij de inrichting van de 'nieuw' Maashorst verzuimd was om ook aan ruiters en menners te denken. Zij waren in de plannen totaal niet betrokken en alle bestaande mogelijkheden waren geschrapt. Door de commotie is toen in het zuidelijk deel van de Maashorst alsnog een beperkte routestructuur aangelegd. Herperduin is toen ter tijd buiten de routestructuur gehouden met de afspraak dat er tot 2020 vrij gereden mag worden. Wij vrezen dat nadien enkel de openbare zandpaden nog toegankelijk blijven.
Beloften en geruststelling: Ondanks alle toezeggingen, beloftes en geruststellingen over toegankelijkheid lijkt het beheer in de Maashorst op de oude voet verder te gaan en worden oude plannen gewoon uitgevoerd. Nu in 2019 is er dus weer een vervolg op de bosomvorming die de recreant nu nog veel ernstiger dwarsboomt. Grote bomen worden te kust en te keur omgeduwd zodat ze paden geheel blokkeren. Alleen gezonde fitte wandelaars kunnen zulke hindernissen nemen. Voor ouderen, minder validen, ouders met kinderwagen, fietsers, ruiters en zeker menners zijn de paden niet meer te doen.
Eerdere bosomvorming Herperduin: Al in 2006 en 2010 zijn eerdere werkzaamheden stilgelegd omdat de plaatselijke bewoners de plannen tot omvorming niet zagen zitten en in protest ging.
In 2016 werd nog een poging tot bosomvorming gedaan die nog "barbaarser' werd uitgevoer. Ondanks dat de gemeente Oss had aangegeven dat alleen nog aan 'finetuning' gedaan zou worden, bleek het ook toen om pure bosomvorming te gaan, al werd dat door gemeente Oss ontkent. Er zou namelijk een duidelijk onderscheid gemaakt zijn tussen recreatie- en natuurzones. In die laatste zou minder voorzichtig te werk gegaan worden.
Raadslid van de Burgt (VDG) heeft geen goed woord over voor de ingrepen bij Herperduin. Hij zegt niet anders te kunnen concluderen dan dat hier bewust tegen de schenen van de rercreanten wordt geschopt.
Ook de wijze van uitvoering en communicte naar recreanten is beneden pijl, zo blijkt uit de reportage van Dtv/MFM de publieke omroep voor de gemeenten Oss en Bernheze, 2 van de 4 gemeenten die samen de Maashorst vormen.
Bekijk de videoreportage over de geblokkeerde paden : https://www.d-tv.nl/raadslid-niet-blij-met-ingrepen-herperduin-%E2%80%98de-manier-waarop-bevalt-me-niet%E2%80%99/content/item?1122018
Ruiteren & Mennen zoekt overnamekandidaten
Lees meer >
Symposium Paardenwelzijn 'De paarden spreken, luister naar ze'
Lees meer >
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >