Nieuws R&M Vermeeren Paardenevenementen.nl Prubo TopoGPS Hestabv NVVR Multiclips

In Nederland is voor het eerst een met het Westnijlvirus besmette vogel aangetroffen

In Utrecht is een Grasmus positief getest op het Westnijlvirus. Dit virus, dat wordt overgebracht door muggen komt vooral bij in het wild levende vogels voor. Het is de eerste keer dat dit virus in Nederland is gevonden.

Het westnijlvirus heeft zich de laatste tientallen jaren verspreid over grote delen van de wereld, waaronder Zuidoost- en Centraal-Europa en Duitsland. Besmetting gebeurt via geïnfecteerde muggen. De muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden. Dit gebeurt voornamelijk in de zomermaanden en vroege herfst. In 2018 werd het Westnijlvirus al aangetroffen bij een uil in Duitsland. Doordat het virus van dier op mens en van mens op dier kan worden overgedragen spreekt men van zoonose.  

 

Westnijlvirus bij mensen 

Wanneer mensen besmet raken, worden zij meestal niet ziek. Pusminus 80% krijgt nauwelijks  klachten, 20% krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten.

Maar in uitzonderlijke gevallen kan een infectie leiden tot ernstige neurologische klachten. Een infectie met het virus is bij mensen in Nederland al eens gevonden, maar al deze infecties waren in het buitenland opgelopen. Voor mensen is er geen vaccin beschikbaar.

 

Westnijlvirus bij paarden

Ook paarden kunnen klachten krijgen, in tegenstelling tot andere (landbouw)huisdieren. Net als bij mensen verloopt een infectie met het Westnijlvirus bij paarden meestal zonder verschijnselen. Zo’n 20% vertoont milde verschijnselen zoals gebrek aan eetlust, sloomheid en koorts. Ongeveer 10% van de dieren krijgt echter ernstige klachten.

In tegenstelling tot mensen is er voor paarden wel een vaccin.

 

Onderzoek

In Nederland wordt onderzoek gedaan naar het voorkomen van het Westnijlvirus in ons land, omdat het virus ook op mensen kan worden overgedragen. Het RIVM doet onderzoekt naar het Westnijlvirus in samenwerking met de NVWA, de Gezondheidsdienst voor Dieren, faculteit Diergeneeskunde Utrecht, Erasmus MC, Dutch Wildlife Health Center en Sanquin.

 

 

Meer info over het Westnijlvirus lees je hier 




Nieuws

Alle nieuwsitems

Ruiteren & Mennen zoekt overnamekandidaten
Lees meer >

Symposium Paardenwelzijn 'De paarden spreken, luister naar ze'
Lees meer >

Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter




Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa