Multiclips Nieuws R&M TopoGPS Prubo Vermeeren NVVR Paardenevenementen.nl Hestabv

Waakzaamheid geboden in verband met Rhinopneumonie

 

R&M 3 maart 2021

De laatste weken zijn in Nederland, België en elders in het buitenland gevallen van equine herpesvirus type 1 (EHV1), beter bekend als Rhinopneumonie, vastgesteld. In Wallonië is sinds vandaag een ernstige uitbtraak van Rhino vastgesteld.

In Spanje is de CES Valencia Tour van Valencia zelfs gestaakt wegens een grote uitbraak. Honderden paarden staan daar in quarantaine. Tientallen dieren zijn ernstig ziek of al gestorven aan de gevolgen van het virus. De Spaanse paardensportfederatie (RFHE) raadt aan om alle paarden met symptomen direct te isoleren. Dat zou ook moeten gelden voor paarden die in de buurt hebben gestaan van besmette paarden. 

De sportbond raadt aan alle paarden te testen door middel van een PCR-test.

 

 Wat Rhino is, wat de symptomen zijn en wat kunt u er tegen doen? (zie video onder dit artikel)

Rhino virus (Rhinopneumonie) 

EHV is een Equine HerpesVirus infectie die veroorzaakt wordt door twee verschillende herpesvirussen (EHV1 en EHV4) en kent drie verschijningsvormen: 

1.      1. verkoudheidsvorm

2.      2. abortusvorm

3.      3. neurologische vorm

 

EHV4 

Vooral bij jonge paarden komt deze zeer regelmatig voor en wordt voornamelijk door EHV4 veroorzaakt. De paarden hebben niet altijd klinische symptomen, maar koorts, neusuitvloeiing, ademhalingssymptomen, verminderde eetlust en/of dikke benen kunnen wijzen op Rhino. Zeer zelden komen bij een infectie met EHV4 abortus en/of neurologische verschijnselen voor.

 

EHV1

Dit is een uiterst  gevaarlijkere variant.

Deze variant komt minder veelvuldig voor dan de EHV4 vorm en kan onder andere ademhalingsproblemen veroorzaken en abortus of oorzaak zijn van een te zwak geboren veulen. Ook kan EHV1 voor neurologische problemen zorgen. Meestal begint het met lichte verzwakking van de staart spieren, gevolgd door ataxie waardoor de achterbenen worden aangetast, maar in ernstiger gevallen ook de voorbenen. De prikkel tot het legen van de blaas verdwijnt waardoor deze oprekt en op termijn kan barsten. Deze paarden dienen steeds gecatheteriseerd te worden.

 

Verspreiding

De verspreiding van het rhinopneumie-virus vindt voornamelijk plaats door direct contact tussen paarden. In principe kan het virus ook door de mens via kleding en handen worden overgedragen wanneer deze persoon contact heeft met meerdere paarden. Door een standaard staldiscipline qua hygiëne kan overbrengen worden voorkomen.

 

Diagnose

EHV-besmetting wordt door de dierenarts vastgesteld d.m.v. bloedonderzoek en onderzoek van neusuitvloeing en (bij abortus) placenta.

 

Behandeling

Regulier gezien is er geen therapie mogelijk. Patienten met de neurologische vorm behoeven wel intensieve zorg.

 

Vaccineren

Vaccineren is goed mogelijk al zorgt het niet voor algehele bescherming. Vaccinatie kan bijdragen aan een vermindering van de luchtwegklachten (EHV4) het biedt echter geen bescherming tegen de neurologische variant EHV1.

 

Hoe te handelen bij positieve diagnose Rhinopneumie

* Ontruim en ontsmet de box van het gediagnostiseerde paard

* Plaats het betreffende paard in een quarntainebox

* Informeer eigenaren, stel stalorders op en informeer de directe omgeving

* Stel een quarantaineperiode

* Wees open over de situatie op stal ter voorkoming van nieuwe slachtoffers en verder verspreiding

 

Omdat een beeld vaak beter werkt dan een lange tekst, kunt u hieronder de reportage over Rhino van PaardenPunt Vlaanderen bekijken.  




Nieuws

Alle nieuwsitems

Ruiteren & Mennen zoekt overnamekandidaten
Lees meer >

Symposium Paardenwelzijn 'De paarden spreken, luister naar ze'
Lees meer >

Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter




Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa