R&M 25 juni 2014
Tijdens de rijopleiding al zou er meer aandacht moeten zijn voor de positie van ruiters te paard in het verkeer. Door een gebrek aan informatie bij automobilisten ontstaat vaak onbegrip, wat kan leiden tot onveilige situaties. Dat stelt Cindy Esseling van Veilig Verkeer Nederland. Nog geen twee weken geleden werd een VVN-meldpunt speciaal voor ruiters ingericht en inmiddels zijn al 90 meldingen van onveilige verkeerssituaties gemaakt, zo laat ze weten.
“Vooralsnog gaat meer dan de helft van de klachten over asociaal rijgedrag van automobilisten. Rijbewijsbezitters die bijvoorbeeld nogal hard en veel te dicht langs de paarden rijden. En velen lijken niet te weten dat een ruiter te paard ook als bestuurder aan het verkeer deelneemt en er dus dezelfde regels gelden als bij een situatie met een andere auto. Er is vaak sprake van onwetendheid.”
Verkeer
Ruiters zijn een speciale groep binnen het scala aan weggebruikers, zo laat de VVN-woordvoerdster weten. “Je hebt immers niet alleen met de ‘bestuurder’ te maken, maar ook met een paard dat onder controle gehouden moet worden en onvoorspelbaar kan zijn. Het meldpunt is niet per se ingericht vanwege de slachtoffercijfers, maar meer om het gevoel. Het moet niet zo zijn dat ruiters bepaalde routes gaan mijden, omdat ze zich onveilig voelen tussen het andere verkeer. Die signalen kregen wij wel. Er waren alleen geen concrete cijfers bekend.”
Sinds 2012 heeft VVN een meldpunt voor verkeersonveilige situaties. Anderhalve week geleden werd dat meldpunt uitgebreid met een gedeelte speciaal voor ruiters. “We merkten dat voornamelijk automobilisten niet genoeg op de hoogte zijn van de rechten en plichten van de ruiter. Zo heerst er onduidelijkheid over de voorrangsregels. Velen lijken niet te weten dat dezelfde regels gelden als bij een automobilist. Dit terwijl een ruiter te paard juist extra kwetsbaar is.”
Meldpunt
Omdat er jaarlijks 17 miljoen recreatieve paardenritten worden gemaakt, is het volgens VVN dan ook belangrijk om door middel van het meldpunt inzicht te krijgen in de problemen die ruiters tegenkomen. Maar ook automobilisten die onveilige situaties met paarden in het verkeer meemaken, kunnen zich melden. “Want ook de ruiters zelf zijn niet altijd op de hoogte van de verkeersregels die gelden”, aldus Esseling.
Door middel van het meldpunt wil VVN de knelpunten in kaart brengen, voordat actie wordt ondernomen. Esseling: “Het gaat vaak om hele lokale situaties. Personen die zich melden, in dit geval ruiters, geven de onveilige plek soms tot de straat nauwkeurig door. Op het moment dat we alle informatie hebben, kunnen we met partijen als gemeenten aan tafel gaan zitten om te kijken op welke manier een dergelijke situatie in de toekomst voorkomen kan worden.”
Weginrichting
Vervolgens kan onder andere gewerkt worden aan weginrichting en bebording om de verkeerssituaties duidelijker en overzichtelijker te maken. “En we sturen aan op informatieverstrekking. De rijopleiding is daar een goed moment voor. Er zou langer bij de regels stilgestaan mogen worden. Dat scheelt een hoop onbegrip en frustratie op de weg.”
Bron; Veilig Verkeer Nederland
Ruiteren & Mennen zoekt overnamekandidaten
Lees meer >
Symposium Paardenwelzijn 'De paarden spreken, luister naar ze'
Lees meer >
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >