Vermeeren TopoGPS Multiclips Nieuws R&M Prubo Hestabv NVVR Paardenevenementen.nl

Ziekte twee zoosnosen komen relatief vaak voor bij paarden.

R&M 13 november 2014

Twee zoönosen - clostridium difficile en rhodococcus equi - komen relatief vaak voor bij paarden. Dat blijkt uit onderzoek van de GD, faculteit diergeneeskunde en het Centraal Veterinair Instituut.

Zoönosen zijn ziekten die kunnen overgaan van dier op mens. Het onderzoek richtte zich op salmonella spp, cryptosporidium spp., giardia duodenalis, clostridium difficile en rhodococcus equi. De eerste drie komen weinig tot bijna niet voor bij paarden. De bacterie cryptosporidum wordt vaker aangetroffen, maar daarbij gaat het om varianten die voor mensen geen gevolgen hebben.

Clostridium difficile is bij 31 % van de onderzochte paarden aangetroffen. Nader onderzoek moet nog uitwijzen hoe nauw de bacterie bij paarden verwant is aan de bacterie die mensen ziek kan maken. Rhodococcus equi is de meest voorkomende bacterie bij veulens. Fecesmonsters van gezonde veulens bleken in 40 procent van de gevallen besmet. De in het onderzoek gekweekte Rhodococcus equi stammen zijn gevoelig voor de antibiotica die bij de behandeling van veulens met rhodococcose worden ingezet.

Een infectie met de Rhodococcus equi-bacterie komt voor bij zeer jonge veulens. De ziekte veroorzaakt een verhoogde ademfrequentie, de dieren halen moeilijk adem, hoesten en rochelen en er komt pus uiut hun neus. Ze hebben koorts, vergrote keel lymfeknopen. In eerste instantie heeft het veulen een bronchitis. In een later stadium vormen zich abcessen in de longen.

Bij mensen leidt de aanwezigheid van de bacterie leiden tot longontsteking. Het gaat dan vooral om mensen met een minder goed functionerend afweersysteem.

Bron: GD




Nieuws

Alle nieuwsitems

Ruiteren & Mennen zoekt overnamekandidaten
Lees meer >

Symposium Paardenwelzijn 'De paarden spreken, luister naar ze'
Lees meer >

Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter




Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa